Gratis cursus Baantrainer: een goede trainer maakt het verschil

Badminton Nederland
Algemeen

Net als dat er veel verschillende badmintonners zijn, zijn er ook veel verschillende trainers nodig. Er zijn maar een tiental (inter)nationale topbadmintonners, dus ook maar een beperkt aantal toptrainers nodig. Maar wekelijks spelen er in Nederland tienduizenden jeugd- en seniorenspelers op recreatief en beginnend wedstrijdniveau. Om hen te begeleiden en te trainen zijn veel trainers nodig. Naast een honderdtal gediplomeerde trainers zijn er duizenden vrijwilligers van de vereniging met hen actief. Dit zijn vaak betrokken clubspelers, ouders van jeugdleden of oudere junioren.

Een goede training geven is niet makkelijk

Het begeleiden en trainen van recreatieve en beginnend wedstrijdspelende badmintonners is niet eenvoudig. De diversiteit is enorm, want in de trainingsgroepen zitten vaak spelers van verschillende leeftijden, speelniveaus en motivaties om te badmintonnen. Hoe bied je aan ieder van hen de juiste begeleiding zodat ze beter gaan badmintonnen en plezier houden in de sport en blijven badmintonnen? Een goede trainer maakt voor de vereniging het verschil! Hij of zij zorgt voor een goede sportontwikkeling, behoud van leden en mogelijk ook werving van nieuwe leden.

Cursus Baantrainer

Daarom biedt Badminton Nederland vanaf september 2017 de cursus Baantrainer aan. Deze cursus richt zich op vrijwilligers die binnen de vereniging regelmatig jeugd, recreanten of wedstrijdspelers training geven en de eerste beginselen van het trainersvak aan willen leren. In de cursus wordt de basis van training geven en de technieken van de verschillende basisslagen aangeleerd. Natuurlijk krijgen de deelnemers ook persoonlijke tips en trucs om plezier in de oefeningen te garanderen. Deelname aan deze cursus is gratis voor leden van Badminton Nederland en vrijwilligers van lidverenigingen. Met de cursus Baantrainer komen er meer goede trainers die voor de verenigingen het verschil gaan maken.

 

'Leden van Badminton Nederland mogen gratis deelnemen.'

 

Ben je als trainer of begeleider binnen de vereniging actief met jeugd, recreanten of wedstrijdspelers en wil je de eerste beginselen van het trainersvak aanleren dan is de cursus Baantrainer hiervoor uitermate geschikt. Met deze cursus leer je de basis van het training geven, leer je technieken van de verschillende basisslagen en krijg je tips en trucs om altijd plezier in jouw oefeningen te garanderen.

Na afloop van de cursus 

  1. ben je in staat om met hulpmiddelen gestructureerd training te geven aan een groep badmintonners (zowel recreatieve als competitiespelende jeugd en/of senioren) 
  2. ben je in staat om met hulpmiddelen de basistechnieken van het badminton aan te leren aan badmintonners 
  3. ben je in staat om plezier in de trainingen te brengen en met hulpmiddelen te differentiëren in de training 
  4. heb je algemene kennis van de spelregels, de badmintonmaterialen en de beroepscode trainers en is hij in staat om badmintonners in de basis met hulpmiddelen hierover te informeren of te adviseren. 

Het doel van deze cursus is om trainers/begeleiders competenter te maken in de uitvoering van hun (veelal) vrijwilligerstaken. Daarom kent de cursus geen afrondingstoets. Na afloop van de cursus Baantrainer ontvang je een certificaat van deelname.

Opzet

De cursus is gericht op individuen, wat betekent dat er geen groep nodig is om de cursus te starten. Om aan de cursus te kunnen beginnen is het noodzakelijk dat de cursist deelneemt aan één masterclass, de beschikking heeft over een computer of laptop om de e-learning te volgen en een groep badmintonners traint/begeleidt waarmee hij of zij in de praktijk aan de slag is.

A. Masterclass Baantrainer

De cursus begint met een Masterclass Baantrainer. Het is de start van de cursus waarin je aan de slag gaat met jouw trainersvaardigheden en de e-learning. Per periode wordt er een serie masterclasses georganiseerd waar de cursist kan kiezen welk moment en/of welke locatie het beste uitkomt. Elke masterclass kent dezelfde inhoud.

B. E-learning

Na de masterclass kun je beginnen aan de e-learning Baantrainer. Hierin worden de onderwerpen algemene kennis van badminton, badmintonvaardigheden, trainersdidactiek en plezierig training geven behandeld. Tevens bevat de e-learning opdrachten voor in de praktijk. Met de e-learning bepaalt de cursist zelf waar en wanneer hij of zij met de theorie aan de slag gaat. Vanaf de datum van de Masterclass is de e-learning 50 dagen beschikbaar, zodat de cursist ruim de tijd heeft om de e-learning te doorlopen. De onderwerpen worden in hapklare brokken aangeboden en de e-learning is met de laptop, tablet of mobiele telefoon te benaderen (mits er connectie met WIFI of 4G te maken is).

C. Praktijkbezoek

De cursus wordt afgesloten met een praktijkbezoek van jouw praktijkcoach bij jouw vereniging. Tijdens en na jouw training geeft hij jouw tips, zodat jij nog beter en met nog meer plezier training kan geven aan jouw groep badmintonners. Hierin staat jouw persoonlijke leerbehoefte en de kennis die je hebt opgedaan in de e-learning centraal. Wanneer er meerdere cursisten van een vereniging zijn, worden de cursisten tegelijkertijd bezocht en krijg je gezamenlijk feedback. Afhankelijk van de inzet en beschikbare tijd van de cursist duurt de cursus Baantrainer maximaal 12 weken.

Betrokkenen bij de opleiding

Leren doe je niet alleen, want je wordt begeleidt door ervaren trainers. Er zijn maximaal twee verschillende personen betrokken bij de ontwikkeling van de cursist.  De docent is de expert tijdens de masterclass en die leer je de basisbeginselen van trainersdidactiek en enkele technische badmintonvaardigheden aan. Tevens introduceert de docent je in de e-learning. Na de masterclass wordt je ook gekoppeld aan een praktijkcoach. Deze, door Badminton Nederland gecertificeerde, trainer is jouw vraagbaak tijdens de periode dat je met de e-learning bezig bent en bezoekt jou in de praktijk.


Dit najaar worden in Den Haag, Heiloo, Wijchen, Almere, Nederweert en Nieuwegein Masterclasses aangeboden. Klik hier voor meer informatie.

 

Via: Badminton Nederland